Ville-Veikko Ahonen: Sote-uudistus onnistuu – nyt tarvitaan konkreettinen visio
Sote-uudistusta pannaan hyvinvointialueilla toimeen hyvin eritahtisesti, mutta kaikki toimintamallit johtavat samaan lopputulokseen: palvelut paranevat ja kustannuksia aletaan saada kuriin.
Hyvinvointialueiden ohjausosaston osastopäällikkö Ville-Veikko Ahonen valtiovarainministeriöstä puhui Suuressa sote-seminaarissa aiheesta ”Sote-uudistus on onnistumassa?”.
− Olen odottanut sitä hetkeä, jolloin voisin ottaa tästä lauseesta kysymysmerkin pois. Nyt on se hetki. Sote-uudistus onnistuu, hän aloitti esityksensä.
Hyvinvointialueet ovat Ahosen mukaan tehneet hyvää työtä järjestämisvastuun siirtämisessä kunnilta alueille turvallisesti. Jopa kustannuskehityksen hillintä on lähtenyt toteutumaan.
− Toki vielä pitää odottaa, mutta veikkaan, että ensi vuonna tulemme näkemään historiallisia lukemia myös soten kustannuskasvun hillinnässä. Ei sellaisia ole nähty kuuna päivänä, hän ennusti.
Valtionohjaus jäänyt jälkeen
Ville-Veikko Ahosen mukaan hyvinvointialueet tekevät kehittämistyötä hyvin erilaisista lähtökohdista ja erilaisilla organisointimalleilla. Jotkut toimivat isoina muutosorganisaatioina, osalla on päällä kriisijohtamisen moodi ja osa toimii hyvin matalalla profiililla.
Hänen mukaansa kaikki nämä johtamismallit voivat viedä samaan maaliin, jonka tavoitteina on yhdenvertaisuus, palveluiden kehittyminen ja kustannusten hillintä.
Ahosen mielestä hyvinvointialueiden ohjaus ei ole pysynyt alueiden uudistumisen tahdissa. Valtionohjaus tuntuu raahautuvan perässä.
− Kun alueet kehittyvät, ne eivät enää tarvitse valtion vahvaa ohjausta. Jotakin kuitenkin tuntuu kokonaisuudesta puuttuvan. Sen on mielestäni oltava konkreettinen, pidemmän aikavälin visio, soten tavoitetila. Tämän vision puute näkyy myös alueiden eriytymisessä, hän pohti.
Arvostelu ollut kohtuutonta
LPY:n toiminnanjohtaja Ismo Partanen kiteytti kuulijoiden tunnelmia Suuren sote-seminaarin annista:
− Täällä on ollut positiivinen henki, jatketaan tähän suuntaan, hän kiitti.
− Olen lopen kyllästynyt sote-uudistuksen ja hyvinvointialueiden arvosteluun ja niin on varmaan moni muukin täällä salissa oleva. Jos uudistusta ei olisi tehty ja meillä olisi vanha kuntapohjainen järjestelmä, kuntakenttä huutaisi nyt: Jos ei tule miljardeja seuraavina vuosina, meillä on ainakin sata kuntaa valtiovarainministeriön ohjauksessa. Näin varmasti olisi käynytkin, Partanen sanoi.
Teksti: Martti Ahlstén
Kuva: Mikke Pöyhönen