-

STM: Eurooppalainen terveysdata-avaruusasetus (EHDS) aiheuttaa muutoksia potilastietojen käsittelyyn terveydenhuollossa

Uutinen

Eurooppalainen terveysdata-avaruusasetus (EHDS) muuttaa potilastietojen käsittelyä koskevia oikeuksia. Muutokset vaikuttavat niin terveydenhuollon ammattilaisten kuin potilaiden oikeuksiin. Muutoksia aiheutuu myös potilastietojärjestelmiin.

Potilastietojen käsittelyä ja potilastietojärjestelmien vaatimuksia yhdenmukaistetaan Euroopan unionin alueella. EU:n parlamentin käsiteltävänä on asetus eurooppalaisesta terveysdata-avaruudesta, jossa säädetään muun muassa:  
•    EU:n jäsenvaltioiden välisestä potilastietojen vaihdosta.
•    Potilaan potilastietoja koskevista oikeuksista.
•    Terveydenhuollon ammattihenkilöiden oikeudesta ja velvollisuudesta käsitellä potilastietoja. 

EHDS koskee sekä potilastietojen käsittelyä terveydenhuollossa (ensisijainen käyttö) että tutkimuksessa ja muussa toissijaisessa käytössä. Lisäksi tietojärjestelmien vaatimuksia yhdenmukaistetaan.

EHDS edellyttää muutoksia kansalliseen lainsäädäntöön, kuten asiakastietolakiin ja toisiolakiin. Muutoksia valmistellaan parhaillaan sosiaali- ja terveysministeriössä. Lakien muutoksia koskevat hallituksen esityksen luonnokset ovat tulossa lausuntokierroksilleen alkuvuodesta 2025.

Sosiaali- ja terveysministeriö järjestää kaksi webinaaria, joissa esitellään tarkemmin EHDS-asetuksen ensisijaiseen käyttöön liittyviä sisältöjä sekä asiakastietolakiin valmisteltuja muutoksia. Ensimmäisessä webinaarissa 29.10.2024 keskitytään potilaan ja terveydenhuollon ammattilaisten oikeuksiin. Toinen webinaari 7.11.2024 keskittyy puolestaan siihen, miten EHDS vaikuttaa potilastietojärjestelmien toteutukseen.

STM:n tiedote 18.9.2024