Ministeri Ikonen valoi uskoa soten onnistumiseen Suuressa sote-seminaarissa
Ministeri Anna-Kaisa Ikosen mukaan seuraavilla aluevaltuustoilla tulee olemaan kriittinen rooli sote-uudistuksen onnistumisessa. Yhteistyötä eri sote-toimijoiden välillä tarvitaan.
Media vyöryttää jatkuvalla syötöllä kriisiuutisia sote-uudistuksesta, mutta kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen ei ole kovin huolestunut.
− Hyvinvointialueiden talous on toki iso haaste, mutta palvelut kuitenkin toimivat vakaasti. Ja kun otetaan huomioon uudistuksen suuri mittaluokka, alueet ovat saaneet toimintansa hyvin käyntiin ja palveluiden uudistamisen liikkeelle, Anna-Kaisa Ikonen sanoo.
Ministeri Ikonen puhui aiheesta Suuressa sote-seminaarissa, jonka järjestivät yhteistyössä LPY, NÄE ry ja Hoiva&Terveys-uutispalvelu.
− Itse asiassa palvelut ovat nyt paremmalla tolalla kuin ennen uudistuksen käynnistymistä. Olemme ottaneet isoja askeleita, vaikka uudistuksen toimeenpano onkin vielä kesken. Kansalaisten ei tarvitse olla huolissaan, hän vakuutti.
Hallintorakenteen arviointi vasta myöhemmin
Sote-uudistus on niin suuri hallintouudistus, että Anna-Kaisa Ikosen mukaan pitkällä aikavälillä sen toimintamallia on pakko arvioida. Mutta siis vasta myöhemmin.
− Lyhyellä aikavälillä, juuri nyt, on tärkeä keskittyä palveluiden uudistamiseen ja niiden toimivuuden turvaamiseen sekä talouden tasapainottamiseen, hän sanoi.
Uudistuksen varjopuolena Ikonen näkee sen, että hyvinvointialueiden välillä on eroja. Palveluiden uudistaminen etenee kaikilla hyvinvointialueilla, mutta osalla niistä se on saatu käyntiin hitaammin. Talous on vakava haaste. Elokuun ennusteen mukaan hyvinvointialueiden yhteenlaskettu alijäämä tulisi olemaan 1,42 miljardia euroa. Alueet tekevät kaikkensa alijäämien kattamiseksi vuonna 2026, mutta kaikki eivät pääse niistä eroon säädetyssä ajassa.
− Palveluiden kysyntä kasvaa, joten valtion on pakko lisätä sote-rahoitusta tulevina vuosina. Mutta siltikään rahoitus ei tule riittämään ilman palveluiden uudistamista, Ikonen kertoi.
Digitaalisia palveluita tarvitaan
Valoisana puolena Anna-Kaisa Ikonen näkee sen, että hyvinvointialueilla on alettu tasapainottaa taloutta sekä uudistaa palveluita vaikuttavasti, asiakaslähtöisesti ja digitaalisuutta hyödyntäen. Hänen mukaansa onnistua voidaan vain ottamalla käyttöön uusia toimintatapoja. Lisäksi tarvitaan yhteistyötä yksityisten toimijoiden kanssa.
Myönteistä on myös se, että digitaalisten palveluiden käyttö on laajentunut ja akuutti henkilöstöpula jonkin verran taittunut.
Teksti: Martti Ahlstén
Kuva: Mikke Pöyhönen