-

Laura Hollanti: Terveysteknologialla kestävään hyvinvointiin

Blogi Uutinen
0 kommenttia

Blogi 14/2023 | Laura Hollanti

Terveysteknologiaa hyödyntämällä voitaisiin jo nyt ratkaista tehokkaammin monia terveydenhuollon suorista ongelmista. Samalla sen avulla on mahdollista lisätä kansalaisten työ- ja toimintakykyä, parantaa tuottavuutta sekä vähentää sosiaali- ja terveydenhuollon lisärahoituksen tarvetta.
 
Esimerkkejä terveysteknologian ratkaisuista ja niiden tuottamista hyödyistä:
 
Tulehduksellisen suolistosairauden (IBD) uusia diagnooseja tehdään vuosittain noin 2 500. Diagnoosi on Kelan tilastojen mukaan noin 58 000 potilaalla. IBD-potilailla kalprotektiinin pitoisuus ulosteessa nousee jopa kuukausia ennen pahenemisvaiheen oireita. Kotitestillä ja puhelinsovelluksella potilas pystyy seuraamaan kalprotektiinitasoa itse ja tulokset lähtevät automaattisesti terveydenhuoltoon. Näytteitä ei tarvitse enää kerätä ja kuljettaa laboratorioon testattavaksi. Tämä säästää terveydenhuollon resursseja ja logistiikkakuluja sekä vähentää kuljetuksista aiheutuvia päästöjä. Lisäksi potilaan lääkitystä voidaan säätää ennaltaehkäisevästi.
 
Diabeteksen jatkuva seuranta ja parempi hoitotasapaino vähentäisi komplikaatioiden tai liitännäissairauksien syntymistä. Jos lisäsairauksien ilmaantuvuus pystyttäisiin puolittamaan, olisi mahdollista saavuttaa yli 550 miljoonan euron vuosittaiset säästöt sairaanhoidon kustannuksissa. Kuitenkin monet hyvinvointialueet rajoittavat jopa jatkuvakäyttöisen verensokerimittarin käyttöönottoa. Erityisesti 2-tyypin diabeetikot ovat heikommassa asemassa. Osa heistä ei saa mittareita lainkaan tai saa mittarin vain, jos ovat insuliinihoidolla.

Vastaavia esimerkkejä on paljon. Malleja siitä, miten tälläkin hetkellä asiat voitaisiin terveysteknologian avulla tehdä vähemmillä henkilöresursseilla, vähemmän kuormittavasti, vaikuttavammin ja silti potilaan ehdoilla. Yli 80 prosenttia Sailab – MedTech Finland ry:n jäsenyrityksistä on sitä mieltä, että terveysteknologian hankinnoissa ratkaisee valitettavasti ainoastaan halpa hinta eikä laatua ja vaikuttavuutta aseteta kriteeriksi tai painoteta.

Muutoksen aika on nyt. Hoitajat ja lääkärit eivät riitä edes maahanmuuttoa lisäämällä vastaamaan kohoavaan hoivan ja hoidon tarpeeseen ikääntyvässä maassa. Pelkkä puhuminen kaikenikäisten työ- ja toimintakyvystä ei riitä, vaan tarvitaan tekoja.

Perinteisestä työvoimakeskeisestä ajattelutavasta ja työvoimaintensiivisistä toimintamalleista on siirryttävä uudenlaiseen toimintatapaan ja kustannusvaikuttavuuden arviointiin. 

On siis korkea aika käynnistää toimet, joilla suomalainen sosiaali- ja terveydenhuolto ottaa kipeästi tarvittavan loikan moderniin terveysteknologian aikakauteen. Se on ainoa keino kestävään hyvinvoinnin ja terveyden tuottamiseen. 
 

Kirjoittaja Laura Hollanti on Sailab – MedTech Finland ry:n toimitusjohtaja 


Kommentit

Ei kommentteja