Ismo Partanen: Soteen tarvitaan yhteinen tilannekuva ja uusi visio
Blogi 14/2024 | Ismo Partanen
Sote-uudistusta on valmisteltu ja toteutettu nyt yli 20 vuoden ajan. Valmista ei vielä ole. Syitä ja ”syyllisiä” viivästymiseen on lukuisia, muun muassa eri organisaatioiden ja sidosryhmien muutosvastarinta, erimielisyydet toteutustavasta, keinojen ja tavoitteiden sekoittuminen, niin sanottu polkuriippuvuus sekä koronapandemia.
Uudistuksen tarpeesta ja keskeisistä tavoitteista – palveluiden saatavuuden parantamisesta ja arvioidun kustannuskasvun taittamisesta – on oltu hyvin yksimielisiä koko valmistelun ajan. Tästä huolimatta vieläkään ei ole selkeää näkemystä siitä, minkälaisen palvelujärjestelmän haluamme meillä olevan 2030-luvulla. Mitä sote-palveluita ja missä laajuudessa kansalaisille halutaan ja kyetään tarjoamaan verotuksen vastineeksi?
Soten viivästymisen syyt ja tehdyt virheet on hyvä tunnistaa ja niistä oppia. Niiden märehtimiseen ei kannata kuitenkaan käyttää liikaa aikaa. Nyt pitää siirtää katse eteenpäin: luoda yhteinen tilannekuva ja visio tulevaisuuteen sekä sitoutua laajasti sen toteuttamiseen. Ja etsiä ratkaisuja, jotka toimivat ja joilla tavoitteet saavutetaan.
Iso laiva kääntyy hitaasti. Ja 2030-luku tulee nopeasti – reilun viiden vuoden kuluttua. Nyt olisi tärkeää, että päättäjät, valmistelijat ja keskeiset sidosryhmät työstäisivät yhdessä vielä tämän vuoden aikana kansallisen vuoteen 2035 ulottuvan vision sote-uudistukselle.
Soten uuden vision tekemistä ohjaamaan olisi nimitettävä parlamentaarinen työryhmä. Sen tehtävänä olisi sitouttaa eduskuntapuolueet yli vaalikausien ulottuvaan soten kehittämiseen. Käytännön valmistelutyö tehtäisiin soten eri intressiryhmien tiiviissä yhteistyössä.
Visiointityön pohjaksi tarvitaan päivitetty ja realistinen soten tilannekuva. Siinä on kuvattava nykyinen palveluvalikoima, palveluiden saatavuus ja saavutettavuus sekä rahoitus. Yhteinen näkemys sote-uudistuksen tilanteesta luo edellytykset toteutuskelpoisen vision määrittelemiselle.
Kirjoittaja Ismo Partanen on LPY:n toiminnanjohtaja
Kuva: Juha Sarkkinen