-

Ismo Partanen: Sote eksyksissä – autetaan se kotiin

Blogi Uutinen

Blogi 20/2024 | Ismo Partanen

Sote-uudistus ja sen toteuttamisesta vastaavat hyvinvointialueet ovat samassa tilanteessa kuin selviytymiskoettaan suorittava laskuvarjojääkäri, joka on pudotettu hänelle vieraaseen maastoon. Mukaansa hän on saanut vain välttämättömät tarvikkeet hengissä selviytymiseen, mutta hänelle ei muistettu antaa alueen karttaa. Hänelle ei myöskään muistettu kertoa tehtävän välitavoitteita ja tarkkaa kokoontumispaikkaa, josta hänet ja muut vastaavaa koetta suorittavat noudetaan turvaan.

Hyvinvointialueet saivat aloittaessaan huomenlahjaksi kuntasektorilta periytyneet resurssit ja kesken jääneet tehtävät. Valtiovalta määritteli alueille tavoitteet yleisellä tasolla ja rajoitti lainsäädännöllä niiden keinoja selvitä velvollisuuksistaan.

Nyt hyvinvointialueet ”harhailevat pimeässä metsässä” yrittäen epätoivoisesti selvitä hengissä ja määritellä mahdollisen kokoontumispaikan, johon pitäisi päästä.

Pitkään jatkuneen sote-uudistuksen valmistelusta siirryttiin käytännön toteuttamiseen varsin nopealla aikataululla. Eduskunta hyväksyi uudistukseen liittyvät runkolait kesäkuussa 2021 ja soten käytännön toteutus siirtyi hyvinvointialueiden vastuulle vuoden 2023 alusta. Valmisteluaikaa häiritsi talvella 2020 Suomeen rantautunut koronapandemia, joka sitoi valtavasti sote-valmistelijoiden resursseja.

Uudistuksen valtava kokoluokka ja kireä valmisteluaikataulu ei mahdollistanut monien tärkeiden asioiden huolellista valmistelua ja laajojen, monipuolisten vaikutusarvioiden tekemistä. Hyvinvointialueet heitettiin heti syvään päätyyn.

Nyt vajaan kahden vuoden ”räpiköinnin” jälkeen on syytä arvioida sekä soten kokonaisuuden että hyvinvointialueiden tilanne. On selvitettävä uudistuksen tilannekuva. Missä nyt mennään alkuperäisten tavoitteiden suhteen? Missä on onnistuttu ja missä epäonnistuttu? Ja miksi?

Kun tiedämme, missä olemme, voimme päivittää sote-vision 2030-luvulle. Vasta sen jälkeen pystymme asettamaan uudistukselle realistiset tavoitteet ja antamaan kansalaisille uskottavia palvelulupauksia sekä etsimään ja valitsemaan keinot asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi.

Paikannetaan sote vieraasta maastosta ja annetaan sille kartta, johon on merkitty välitavoitteet ja maali, joka on määräaikaan mennessä saavutettava.

Autetaan yhdessä sote kotiin!

Kirjoittaja Ismo Partanen on LPY:n toiminnanjohtaja
Kuva: Juha Sarkkinen