-

Harri Jaskari: Kela-korvauksista nopea apu hoitoonpääsyyn

Blogi Uutinen
0 kommenttia

Blogi 19/2023 | Harri Jaskari

Perusterveydenhuollon hoitotakuuta tiukennettiin syyskuun alusta kahteen viikkoon. Uudistus on tervetullut, sillä hoitoonpääsy on ollut huonolla tolalla ja trendi on ollut pikemminkin heikkenevä. Tällä hetkellä kiireettömään hoitoon pääsyn ajat vaihtelevat muutamasta tunnista 70 vuorokauteen jopa samalla hyvinvointialueella riippuen palvelun tuottajasta.

Hyvinvointialueilta on kuulunut toiveita, että valtio lisäisi niiden rahoitusta, jotta uusi hoitotakuu kyettäisiin toteuttamaan. Se on huono ajatus.

Palveluiden saatavuus ei parane syytämällä rahaa hyvinvointialueille. Vaikka valtio rahoittaa alueita, sillä ei ole mahdollisuuksia ohjata, miten ne rahoituksensa käyttävät. Kun tilinpäätökset ovat menossa pakkaselle, houkutus käyttää ainakin osa lisärahoituksesta taloustilanteen parantamiseen on ilmeisen suuri.

Mutta jonojen purkaminen ei ole pelkästään rahoitusongelma.

Hoitovelka oli suuri jo ennen koronaa ja syynä oli ennen kaikkea se, että julkisen terveydenhuollon toimintamalleja ei ole päivitetty vastaamaan kasvavaa kysyntää. Päivittäminen pitää aloittaa nyt, eikä se onnistu muuten kuin aidon monituottajuuden avulla.

Kela-korvausten korottaminen on nopea apu vaikeaan tilanteeseen. Hallitus on ohjelmassaan korotuksesta päättänyt. Suomen Yrittäjät ja sen sote-alan toimialajärjestöt vaativat, että se tapahtuu viimeistään ensi vuoden alusta.

Kela on laskenut, että yksityisen hoidon sairausvakuutuskorvaukset ovat valtion talouden kannalta tehokas tapa tuottaa palveluita, koska potilas maksaa suuremman osan palvelusta itse ja siirtyy samalla pois julkisen terveydenhuollon jonosta.

Hoitotakuun kannalta Kela-korvausten korottamisessa on kyse valtion lisärahoituksesta. Sitä vain ei anneta hyvinvointialueiden yleiskatteellisiin budjetteihin vaan Kelan kautta suoraan palveluiden käyttäjille. Korotus kuitenkin parantaa hyvinvointialueiden mahdollisuuksia päästä sote-uudistuksen ja hoitotakuun tavoitteisiin.

Kirjoittaja Harri Jaskari on Suomen Yrittäjien elinkeinopolitiikan johtaja

Kuva Johanna Kinnari


Kommentit

Ei kommentteja