LPY:n Partanen: Sote otettava hanskaan budjettiriihessä
Hyvinvointialueiden yhteenlaskettu alijäämä uhkaa kasvaa tänä vuonna 1,5 miljardiin euroon. Summa on yli 600 miljoonaa euroa enemmän kuin alueiden budjeteissa arvioitiin. Lääkäripalveluyritykset ry (LPY) esittää, että hallitus ottaa budjettiriihessään soten haltuun.
− Hyvinvointialueiden kasvavat alijäämät uhkaavat julkisen talouden vakauttamistavoitteiden saavuttamista ja ovat sitä kautta johtamassa hyvinvointiyhteiskunnan rapautumiseen, kertoo LPY:n toiminnanjohtaja Ismo Partanen huolestuneena.
Yksi sote-uudistuksen keskeisimmistä tavoitteista oli uudistaa palvelujärjestelmää siten, että kustannusten kasvuvauhti pystytään taittamaan julkisen talouden kantokyvyn edellyttämälle tasolle.
− Väestön ikärakenteen muutos ja arvioitu palvelutarpeiden kasvu olivat pontimena 2000-luvun alussa käynnistetylle sote-uudistukselle. Jo silloin tiedostettiin, että uudistukselle asetettuja kunnianhimoisia tavoitteita ei saavuteta, ellei koko palvelujärjestelmän tuottavuutta kyetä parantamaan merkittävästi, Partanen muistuttaa.
Hyvinvointialueiden kahden ensimmäisen toimintavuoden yhteenlaskettu alijäämä tullee olemaan noin 3 miljardia euroa.
− Hyvinvointialueiden alijäämät eivät yllätä minua edes suuruusluokaltaan. Ensimmäisten toimintavuosien alijäämille on luonnollisia selityksiä, kuten kuntien vuosia jatkunut sote-menojen alibudjetointi ja yhteiskunnan antamat ylimitoitetut palvelulupaukset. Myös muutoskustannusten aliarvioiminen selittää paljon. Sote-uudistuksen edistäminen ja toteuttaminen ovat perustuneet väärään tilannekuvaan, väittää Partanen.
Oikea tilannekuva ja realistinen visio tulevaisuuteen
Sotessa on toteutettu vasta organisaatiouudistukseen liittyvä osio. Palveluiden ja niiden tuotantotapojen uudistaminen on vielä alkumetreillä. Myös rahoitusjärjestelmän kehittämisessä on paljon työtä.
− Kansalaisten usko soten onnistumiseen on katoamassa. He ovat huolestuneita palveluiden saatavuudesta tulevaisuudessa. Julkisuudessa on esitetty yksittäisiä paniikkiratkaisuja, jotka liittyvät lähinnä hyvinvointialueiden hallintorakenteisiin. Niillä ei soten haasteita ratkaista, ongelmat ovat paljon laajempia. Nyt pitää keskittyä palveluprosessien ja palveluiden kehittämiseen, toteaa Partanen.
− Hallituksen täytyy ensi viikon budjettiriihessään käynnistää prosessi, jossa päivitetään sote-uudistuksen tilannekuva. Sen jälkeen on luotava tavoitteellinen, uskottava ja samalla kunnianhimoinen visio siitä, minkälainen palvelukokonaisuus meillä halutaan 2030-luvulla olevan ja miten se rahoitetaan. Tässä prosessissa on käytävä läpi arkojakin asioita: miten nykytilanteeseen on ajauduttu, mitä palveluita ja missä laajuudessa tuotetaan verorahoituksen vastineeksi, mikä on yksilön oma vastuu hyvinvointinsa ylläpitämisestä ja niin edelleen. Vain näin voidaan palauttaa kansalaisten luottamus soten onnistumiseen, Partanen sanoo.