LPY: Koronarokotuskorvaus oikealle tasolle
Rokotuskattavuuden saavuttaminen mahdollisimman nopeasti on koronakriisin hoitamisen keskeisimpiä tavoitteita. Siksi on erittäin tärkeää, että Suomessa hyödynnetään maksimaalisesti kaikki käytettävissä olevat resurssit rokotusten toteuttamiseksi joustavasti, tehokkaasti ja turvallisesti. Hallitus pyrkii tähän tavoitteeseen muuttamalla väliaikaisesti sairausvakuutuslakia niin, että myös yksityiseltä sektorilta hankitun rokotuksen saisi maksutta. Lääkäripalveluyritykset ry:n (LPY) näkemyksen mukaan hallituksen tavoite on hyvä, mutta rokotuksesta palveluntuottajalle maksettava 10 euron korvaus on liian pieni.
Kansalaisten tasa-arvoinen kohtelu edellyttää, että koronarokotuksen saa maksutta riippumatta siitä, mistä rokotuksensa hakee. Hallituksen esityksessä tämä tavoite ei toteudu.
− Palveluntuottajalle koronarokotuksesta esityksen mukaan maksettava 10 euron korvaus ei kata kaikkia tuottajalle aiheutuvia kustannuksia. Tämä johtaa vääjäämättä siihen, että yksityiseltä sektorilta kyseisen rokotuksen hankkiva joutuu maksamaan itse 10 euron ylimenevän osan. Työterveyshuollossa tämän ylimenevän osan maksaa työnantaja, kertoo LPY:n toiminnanjohtaja Ismo Partanen.
Rokotuskorvauksen määrittelemiseen avuksi Hansel
Hallituksen ja palveluntuottajien välinen näkemysero oikeasta rokotuskorvauksen tasosta on suuri. Hallitus esittää 10 euroa ja palveluntuottajat arvioivat kustannuslaskelmien perusteella hinnaksi keskimäärin 20 euroa.
− Valtion kuntien kanssa omistama Hansel on julkisiin hankintoihin erikoistunut yhtiö, jolla on vuosien kokemus muun muassa valtionhallinnon työntekijöiden työterveyspalveluiden hankkimisesta. Rokotuskorvauksen oikean tason määrittelemiseksi valtio voisi hyödyntää Hanselin osaamista, esittää Partanen.