LPY: Helsinki näyttää mallia suun terveydenhuollossa
Helsingin kaupunki uudistaa palvelusetelihankintojaan ja pyrkii nostamaan palveluseteleillä ja ostopalveluilla tuotettujen palveluiden osuuden suun terveydenhuollossa 15 prosentista 20–25 prosenttiin. Lääkäripalveluyritykset ry (LPY) pitää päätöstä hyvänä ja toivoo, että muutkin kunnat hyödyntäisivät palveluseteleitä suun terveydenhuollossa.
LPY:n toiminnanjohtaja Ismo Partanen muistuttaa, että palvelusetelien käytöstä saadut kokemukset ovat olleet hyviä kaikkialla, missä niitä on käytetty.
− Laki palveluseteleistä on ollut voimassa jo runsaat kymmenen vuotta, mutta setelit ovat olleet käsittämättömän alihyödynnetty keino terveyspalveluissa. Sote-palveluissa seteleitä on käytetty vain noin prosentin verran toimialan kokonaiskustannuksista ja terveyspalveluissa vieläkin vähemmän, Partanen sanoo.
Edes valmisteilla olevan sote-uudistuksen ei pitäisi Partasen mukaan olla hidaste palvelusetelien hyödyntämiselle.
− Palvelusetelien käytöstä on tarkoitus säätää sote-uudistuksen yhteydessä erikseen, mutta joka tapauksessa setelit jäävät käyttöön. Hallituksen lakiluonnoksessa sote-maakuntalaiksi todetaan, että palvelusetelit ovat jatkossakin yksi käytettävissä oleva tapa järjestää hyvinvointialueiden vastuulle kuuluvien palveluiden tuotanto ja varmistaa siten palveluiden parempi saatavuus, Partanen huomauttaa.
Suun terveydenhuollon hoitovelka kasvanut huolestuttavasti
Partasen mukaan suun terveydenhuollon tilanne on erittäin vakava. Koronapandemia on johtanut suun terveydenhuollon palveluiden käytön vähentämiseen ja nyt hoitojonot ovat ennätyksellisen pitkiä. Pandemian jatkuessa hoitovelka kasvaa edelleen. Yksityisessä suun terveydenhuollossa on vapaata kapasiteettia. Palvelusetelit olisivat nyt erinomainen väline hoitojonojen lyhentämiseen ja sitä kautta hoitovelan pienentämiseen.
Lisätietoa palveluseteleistä:
LPY ja NÄE ry: Palveluseteli – hyvään hoitoon ilman jonottamista
Suomen Yrittäjät: Jonottamatta palveluihin – Palvelusetelin hyödyt koko Suomen käyttöön