LPY: EU-rahoitusta soten digi-palveluihin
Terveyspalvelualoilla on Suomessa otettu koronakriisin aikana suuri digiloikka. Tämä ei olisi ollut mahdollista, ellei valmiuksia sen tekemiseen olisi luotu sekä julkisella että yksityisellä sektorilla jo yli vuosikymmenen ajan. Lääkäripalveluyritykset ry (LPY) ehdottaa, että EU:n elpymisrahaston rahoituksesta kohdennetaan merkittävä osa sote-palveluiden digitalisaatiokehityksen edistämiseen.
Suomen valtakunnalliset terveydenhuollon tietojärjestelmäpalvelut (Kanta-palvelut) ovat alkuhankaluuksien jälkeen kehittyneet varsin hyvin. Niiden käyttäjä- ja käyttömäärät ovat kasvaneet koko ajan. Myös uusia toiminnallisuuksia on saatu käyttöön, yhtenä uusimmista Omakannasta tulostettava rokotustodistus. Kanta-palvelut ovat osaltaan luoneet edellytyksiä digitaalisille terveyspalveluille. Valmistelussa on nyt myös sosiaalialan liittäminen Kanta-palveluihin.
Kanta-palveluiden kehittäminen ja käyttöönotto ovat vaatineet merkittäviä investointeja sekä valtiolta että alan yksityisiltä ja julkisilta palveluntuottajilta. Näiden investointien lisäksi Kanta-palveluiden käyttömaksuja on tähän asti peritty vain terveysalan toimijoilta: kunnilta, valtiolta, yksityisiltä terveyspalveluntuottajilta ja apteekeilta.
− Kyseisten käyttömaksujen kerääminen yhteiskunnan perusinfrastruktuuriin kuuluvista palveluista ei ole tarkoituksenmukaista. Emmehän kerää käyttömaksuja valtateistäkään tai verohallinnon tietopalveluiden käytöstä. Myös sosiaali- ja terveysalojen valtakunnallisten tietoverkkojen käyttökustannukset täytyy kattaa valtion budjetista eikä alan toimijoilta kerättävillä erillisillä käyttömaksuilla, vaatii LPY:n toiminnanjohtaja Ismo Partanen.
Perusteettomista käyttömaksuista voidaan luopua
Digitalisaation hyödyntämistä sote-palvelujärjestelmän tuottavuuden parantamiseksi voidaan edistää investoimalla tietojärjestelmien ja -varantojen kehittämiseen. Näihin investointeihin kannattaa hyödyntää vuosina 2021−2023 EU:n elpymisvälineestä saatavaa rahoitusta. Suomen kestävän kasvun ohjelmassa on sote-aloille varattu 400 miljoonaa euroa.
− Kanta-palvelut ovat mahdollistaneet terveyspalvelualoilla viime vuosina tapahtuneen digiloikan. Sen myötä on onnistuttu parantamaan sekä kyseisten palveluiden saatavuutta että tuottavuutta. Kanta-palveluiden kehittämis- ja laajentamisinvestoinnit sekä niiden käyttökustannukset soveltuvat hyvin Suomen kestävän kasvun ohjelman piiriin – ja ne voidaan rahoittaa kokonaisuudessaan sieltä vuosina 2022−2023. Tällöin ei tarvitsisi lainkaan kerätä epätarkoituksenmukaisia käyttömaksuja alan toimijoilta, esittää Partanen.
LPY:n lausunto tietojärjestelmäpalveluiden käyttomaksuista