Ammattilaiset hämmentävät
Sote-valmistelusta käytävässä julkisessa keskustelussa esitellään monimutkaisia organisaatio- ja prosessikaavioita. Liian usein uudistuksen valmistelijat ja päättäjät puhuvat ammattilaisten sote-slangia. Tällöin keskustelua seuraaville kansalaisille muodostuu kuva vaikeasta ja monimutkaisesta sote-palvelujärjestelmästä ja hallintohimmeleistä, joita ollaan rakentamassa.
Kansalaisia, sote-palveluiden tarvitsijoita kiinnostaa kovin vähän se, mitä taustalla tapahtuu. Tärkeintä on saada laadukasta palvelua joustavasti silloin, kun sitä tarvitsee. Kansalaiselle riittää tieto, mihin hän on ensin yhteydessä ja mihin pitää mahdollisesti mennä neuvoa, ohjausta, hoitoa ja hoivaa saadakseen. Yhteystaho on se sote-keskus, jonka on itse valinnut tai antanut puolestaan valita.
Sote-uudistuksen tavoitteena on, että yksinkertaiset peruspalvelut ja jatkohoitoon ohjaaminen järjestyvät sote-keskuksesta. Maakunnan järjestävään tahoon ollaan yhteydessä vain silloin, kun palvelutarve on laajempaa tai kustannuksiltaan kalliimpaa. Ei kansalaisen tarvitse miettiä, keneen pitää siinä vaiheessa olla yhteydessä tai kuinka rahoitus hoituu eri toimijoiden välillä. Järjestäjätahon edustajat tekevät virkavastuulla hoiva- ja hoitosuunnitelmat, joiden pohjalta arvioidaan jatkohoidon ja/tai -hoivan tarve sekä se, miten yhteiskunta jatkohoitoja tukee ja tarjoaako se vaihtoehtoja niiden toteuttamiseen.
Yksinkertaisimmillaan uudessa sote-järjestelmässä kansalaisen tarvitsee tietää vain yksi puhelinnumero tai osoite, johon hän on yhteydessä hoidon tarpeen arvioimiseksi ja sote-palvelun saamiseksi. Ei sote-asiakkaan ole pakko tietää, minkälainen organisaatiorakenne tai toiminnanohjausjärjestelmä on mahdollistanut hänelle palveluiden oikea-aikaisen saamisen.
Kun käyn ruokakaupassa, ei minua kiinnosta se, miten alkutuotannon, jakelun ja kaupan prosessit ovat mahdollistaneet minulle tarvitsemieni tuotteiden ostamisen. Minua kiinnostaa, että saan tarvitsemani elintarvikkeet joustavasti. Niiden laatu ja hinta ovat myös kiinnostukseni kohteena.
Ismo Partanen
Twitterissä: @LPYry ja @ismo_partanen